Etik.


Etiken bygger på grunduppfattningen att det finns någonting som är rätt och någonting som är fel även när det gäller människors handlingar och värderingar och att man med utgångspunkt i sin kunskap om människan kan bedöma detta.

När det gäller den humanistiska etiken grundar den sig på övertygelsen att människan själv, om hon tillåts utvecklas och växa utan att stympas och förnedras, själv vill det goda och livsfrämjande av den anledningen att hon inom sig bär på en längtan att bli hel och fullkomligt människa.

Men en människa kan vilja det goda utan att förmå det. Etikens uppgift är just att värna om det som främjar livet, att vara en uttalad tro på det godas möjlighet. Den kan i situationer av kris och upplösning, som exempelvis i krig, verka som ett skydd mot bestialiteten. » … det var en gammal kunskap hos henne att även missfoster kämpar för att födas och att även ondskan med vild kraft pockar på att få ta gestalt», säger Lars Ahlin i Natt i marknadstältet. Mot ondskan kan man bara beväpna sig med godhet, mot döden med ett övermått av liv.

Utan denna uttalade tro på livet är vi chanslösa.
Ondskan är människans försök att lösa eller komma förbi sitt misslyckande i livet. »Hur hon upplever sitt misslyckande bestämmer vad det blir av människan.» (Karl Jaspers) När vi inte får bygga upp raserar vi. På något sätt måste vi bekräfta vår närvaro i världen och får vi inte ge liv kan vi utplåna liv och förstöra.
»Människan vaknar först när hon gör åtskillnad på gott och ont.» (Karl Jaspers) Det är sanningen i Bibelns skapelseberättelse. »Hon blir sig själv när hon i sitt handlande är besluten vart hon vill.» (Jaspers)
Som den skyldige återvänder till brottsplatsen måste vi ständigt på nytt återvända till de ur Paradiset utdrivna Adam och Eva och besinna vart vi vill. Kanske kommer vi aldrig att hitta tillbaka till Edens lustgård, det väsentliga är att vi aldrig någonsin upphör att söka den.

Att kapitalet nu i sin impotens vill utsläcka allt liv på jorden får inte innebära att vi ger upp detta sökande. När vi i vår ångest ropar och bönar om hjälp är det oss själva vi måste ropa på. Det är vår plikt att bryta alla andra lagar när livet är i fara, säger Erich Fromm. Livet har väl aldrig varit i större fara än i dag. Låt oss »återvinna oss själva ur obeslutsamheten» (Karl Jaspers) och rädda det.

Om elenborgm

Kreativ entreprenör som gillar utmaningar. Bidrag emottages tacksamt. Bank: Handelsbanken IBAN:SE94 6000 0000 0003 3172 5851 BIC: HANDSESS Clearingnr: 6151 Konto: 590 115 952
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s