Föremål för kärlek.


Kärlek är inte i första hand en relation till en viss be­stämd individ, utan den är en attityd, en orientering av karaktären, som gör personen sympatiskt inställd till hela yttervärlden, inte till något enstaka ”objekt” för kärlek. Om en person älskar en annan person men är likgiltig för resten av sina medmänniskor, är hans kärlek inte kär­lek utan en symbiotisk bindning eller en vidgad egocent­ricitet. Och ändå tror de flesta människor att kärlek är något som har uteslutande med objektet och inte med förmågan att göra. De tror i själva verket att det rentav bevisar intensiteten av deras kärlek att de inte älskar någon annan än den ”älskade”. Därför att man inte inser att kärlek är en aktivitet, en psykisk kraft, tror man att allt som behövs är att finna det rätta föremålet ­och att sedan resten går av sig självt. Det är en attityd som kan liknas vid attityden hos en man som önskar måla, men i stället för att lära sig konsten påstår att han först måste vänta på det rätta motivet, och att han skall måla riktigt vackert när han har funnit det. Om jag i djupaste mening älskar en person, älskar jag alla per­soner, älskar jag världen, älskar jag livet. Om jag kan säga till en annan människa: ”Jag älskar dig”, måste jag också kunna säga: ”I dig älskar jag alla, genom dig äls­kar jag hela världen, i dig älskar jag också mig själv.”

Om jag påstår att kärlek är en orientering som hänför sig till alla och inte till en enda, får detta inte uppfattas så som att det inte skulle finnas några skillnader mellan olika typer av kärlek, beroende på arten av det objekt man älskar.

Återkommer…

Om elenborgm

Kreativ entreprenör som gillar utmaningar. Bidrag emottages tacksamt. Bank: Handelsbanken IBAN:SE94 6000 0000 0003 3172 5851 BIC: HANDSESS Clearingnr: 6151 Konto: 590 115 952
Det här inlägget postades i Psykologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s