Vad är objektivismen?


Objektivism är det namn som Ayn Rand gav sin egen filosofi.
Ayn Rand – Alissa Zinovievna Rosenbaum 1905 – 1982, var en amerikansk filosof och författare. Hon förknippas främst med sin egen filosofiska skola objektivismen.

Sammanfattningsvis menar objektivismen att mänskliga varelser är medvetna om en oberoende verklighet genom sina sinnen, att förnuft är det väsentliga för att bearbeta denna data, att det lämpliga moraliska syftet av ens liv är att sträva efter att uppnå ens eget rationella egenintresse, och att det enda moraliska sociala systemet är full laissez-faire-kapitalism med en stat strikt begränsad till domstol, polis och militär.

Rand karaktäriserar objektivismen som en filosofi ”för att leva på Jorden”, med utgångspunkt i verkligheten och målet att förenkla kunskap om den naturliga världen och harmoniska, ömsesidigt gynnsamma interaktioner mellan mänskliga varelser. Ett huvudsakligt inslag i objektivismen är ett fokus på en mänsklig individs potential. Rand skrev:

”Min filosofi går i grund och botten ut på att människan är ett heroiskt väsen, med den egna lyckan som det moraliska syftet med sitt liv, med produktiva bedrifter som sitt ädlaste göromål och förnuftet som sitt enda absoluta.”

Objektivismens namn härstammar från begreppet att kunskap och värden är ”objektiva”, snarare än ”intrinsikala” eller ”subjektiva”. Enligt Rand är varken begrepp eller värden ”intrinsikala” i extern verklighet, men inte heller är de blott ”subjektiva” (med vilket Rand menar ”godtyckliga” eller ”skapade av ens känslor, begär, ‘intuition’, eller nycker”). Istället är riktigt formade begrepp och värden objektiva i betydelsen att de möter de specifika (kognitiva och/eller biocentriska) behoven av en individuell mänsklig person. Sanna begrepp och värden är, som hon skrev, ”bestämd av verklighetens natur, men måste upptäckas av det mänskliga medvetandet”.

Vid en boksignering blev Rand en gång tillfrågad att sammanfatta sin filosofi. Många använder denna ‘förenklade’ beskrivningen som den officiella sammanfattningen av objektivismens grunder.

Vidare så är varje fundamental fråga om objektivismen, motsatsen till Immanuel Kants filosofi.

För er som vill veta mer om objektivismen rekommenderar jag följande personer och bloggar: (Ej i rangordning).

Per-Olof Samuelsson:

Om elenborgm

Kreativ entreprenör som gillar utmaningar. Bidrag emottages tacksamt. Bank: Handelsbanken IBAN:SE94 6000 0000 0003 3172 5851 BIC: HANDSESS Clearingnr: 6151 Konto: 590 115 952
Det här inlägget postades i Filosofi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är objektivismen?

  1. orivor skriver:

    Hi there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s